Welke invloed hebben hormonen op mijn huid?

16 februari 2022

Welke invloed hebben hormonen op mijn huid?

Dat hormonen invloed hebben op je huid, dat weet je waarschijnlijk al. We zijn allemaal op een bepaald punt door de puberteit gegaan en dan zeggen ze weleens dat de hormonen door je lijf gieren. Ja, die gierende hormonen hebben echt een gigantische impact op je huid! Ook tijdens de zwangerschap, menopauze en penopauze vinden er hormonale veranderingen plaats, die heel wat invloed uitoefenen op je huid. Maar weet je ook welke verschillende hormonen er juist zijn, en wat de nadelige effecten zijn voor je huid? Coco’s vertelt je er alles over! 

Welke hormonen zijn er en wat doen ze? 

Als we kijken naar de hormonen die de grootste invloed uitoefenen op onze huid, dan zijn dat oestrogeen, testosteron, progesteron, cortisol en je schildklierhormonen. We sommen ze voor je op. 

1. Oestrogeen: 

Oestrogeen is hét belangrijkste vrouwelijke hormoon dat heel wat processen regelt in je lichaam (een goede hersenwerking, emotionele balans, opbouw van het baarmoederslijmvlies…) Trouwens, niet alleen vrouwen hebben oestrogeen, ook mannen hebben een lage concentratie van dit hormoon.

Oestrogeen zorgt er ook voor dat je huid soepel en vol blijft. Het stimuleert namelijk de productie van hyaluronzuur, wat ervoor zorgt dat je huid voldoende vocht vasthoudt. Wanneer we ouder worden, neemt het oestrogeengehalte spijtig genoeg af, waardoor je huid dunner wordt en ook stevigheid en elasticiteit verliest. Daarnaast wordt ze vaak een pak droger. 

Oestrogeen en rimpels

Vanaf je 40ste daalt het oestrogeengehalte, wat ook resulteert in een afname van collageen en hyaluronzuur (de stoffen die je juist nodig hebt voor een volle en soepele huid). Onderzoek toont trouwens aan dat je maar liefst 30% collageengehalte verliest tijdens de eerste 5 jaren van de menopauze! 

Wat kan je zelf doen? 

  1. Alles start met skin care aangepast aan je huidtype. Met de juiste producten geef je jouw huid wat ze nodig heeft. Boek een huidanalyse in ons instituut in Antwerpen, zo kunnen we jou exact vertellen welke producten goed zijn voor je huid.

  1. We hebben ook intensieve anti-aging behandelingen waarmee we jouw collageenproductie en hyalurongehalte een boost geven! Microneedling is dé anti-aging behandeling bij uitstek. Tijdens deze behandeling maken we minuscule gaatjes in je huid. No worries, die zie je niet. :-) Je huid bekijkt dit als beschadiging en gaat daarna hard aan het werk om extra collageen en elastine te produceren.  

2. Testosteron en progesteron:

Alhoewel we testosteron vooral linken aan mannelijkheid, heeft dit hormoon ook een invloed op de huid van vrouwen. Mannen hebben wel een hoger gehalte, waardoor de mannelijke huid dikker is vergeleken met de vrouwenhuid. 

De invloed van hormonen testosteron en progesteron op de huid?  

Tijdens de puberteit stijgt het testosteronniveau, wat de productie van talg stimuleert. Dat zorgt niet alleen voor een vette huid, maar kan ook tot acne leiden. Alhoewel dit gehalte bij mannen na verloop van tijd stabiliseert, blijven vrouwen vaak heel gevoelig voor hormonale acne (vooral tijdens de menstruatie, zwangerschap en menopauze). 

Naast de ontwikkeling van acne, zijn progesteron en testosteron dikwijls ook verantwoordelijk voor de ontwikkeling van pigmentvlekken tijdens de zwangerschap. 

Wat kan je zelf doen om dit onder controle te houden? 

1. Draag goed zorg voor jezelf en vermijd stress, want ook een te hoog stressgehalte kan de productie van talg extra stimuleren. 

2. De vette huid heeft vooral nood aan huidverzorging die het overtollig talg verwijdert en het glimmen onder controle houdt. Heb je regelmatig last van acne? Dan is 2 x scrubben per week ook aangeraden. 

3. Een peeling is dé ideale behandeling bij acne. Het verwijdert overtollig talg en dode huidcellen. Daarnaast zorgt het ervoor dat je huidtextuur gladder wordt en dat je skin care beter kan indringen.  

scrubben huid hormonen

3. De schildklierhormonen thyroxine en T3:

Je schildklier is een vlindervormig orgaan dat vooraan in je halsstreek ligt. Dit klein orgaan regelt heel wat verschillende lichaamsprocessen. Wanneer de schildklier te traag werkt, worden er bijgevolg ook minder hormonen aangemaakt. Hierdoor vertraagt je stofwisseling en dat heeft dan ook weer een invloed op je huid. 

Je schildklier en de huid

Wanneer er te weinig schildklierhormonen worden aangemaakt, merk je dat instant aan je huid. Ze wordt ruwer, droger en vaak een stuk bleker. Maar het blijft niet bij je huid, want je ervaart ook heel wat andere lichamelijke klachten zoals vermoeidheid, haaruitval, en gewichtstoename. 

Wat kan je zelf doen? 

Wanneer je denkt dat je schildklier niet juist functioneert, dan kan je via een bloedonderzoek de levels van deze hormonen laten onderzoeken. Er zijn namelijk tal van redenen waarom je schildklier niet optimaal werkt: een ongezonde levensstijl, ontstekingen, (erfelijke) aandoeningen... Het is belangrijk de oorzaak aan te pakken, want daar profiteert niet alleen je huid maar ook je algemeen welzijn van! 

4. Het stresshormoon cortisol:

Een teveel aan stress is nooit goed voor je. Wanneer je gespannen bent, produceert je lichaam extra cortisol. Een hoog level van dit stresshormoon maakt je huid niet alleen gevoeliger, het werkt ook huidveroudering in de hand. 

Cortisol en de huid 

Cortisol stimuleert de talgproductie, waardoor je huid sneller gaat glimmen en poriën verstopt raken. Je hebt vast wel eens gemerkt dat je onder invloed van stress sneller acne krijgt. Blame it on cortisol! 

Wat kan je zelf doen? 

De andere hormonen kan je niet sturen, maar je cortisolgehalte heb je natuurlijk wel deels onder controle! Wanneer je merkt dat je stressgevoelig bent, is het belangrijk om op tijd pauzes in te lassen. Zoek ontspanning op en zorg ervoor dat je cortisolpeil onder controle blijft. 

Breng je hormonen weer in balans 

Heel wat huidproblemen kunnen dus in verband gebracht worden met hormonale schommelingen. Acne, rimpels, pigment… Noem maar op! 

Aan veroudering kunnen we uiteraard niets veranderen, maar met een gezond eet-en leefpatroon zal je wel een groot verschil ervaren. Als jij goed voor jezelf zorgt, dan breng je jouw hormonen ook weer in balans.

Bij zelfzorg hoort ook de juiste huidverzorging, zodat je jouw huid langs buiten beschermt en voedt. Weet je niet goed welke skin care jij nodig hebt? Geen nood, wij helpen je graag bij de zoektocht! Je kunt dit online doen via de Routine Finder in onze webshop Coco's Beauty Store of door een gratis huidanalyse te boeken in onze salon in Antwerpen.

Neem contact op met onze huidexperts en dan geven we je graag advies op maat van jouw huid! 

gratis huidanalyse Antwerpen


{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x