Wat is pigmentatie en hoe kun je pigmentvlekken behandelen?

13 april 2022

Wat is pigmentatie en hoe kun je pigmentvlekken behandelen?

Wat is pigmentatie en hoe kun je pigmentvlekken het best behandelen?


Een van de meest zichtbare tekenen van huidveroudering is pigmentatie. Een huid met pigmentvlekken, bruine vlekjes of ouderdomsvlekken ziet er direct een stuk ouder uit. Hoe ontstaan die pigmentvlekjes nu eigenlijk? En hoe behandelen we pigmentatie thuis of in de salon?

Wat is pigmentatie?

Pigmentatie ontstaat door overmatige en onregelmatige productie van melanine. De pigmentvlekjes die vervolgens ontstaan zien er soms uit als sproetjes, meestal zijn het kleine bruine vlekjes die naarmate we ouder worden ook zichtbaarder worden. Melanine kun je zien als de kleurstof in onze huid die onze huid haar kleur geeft. Wanneer de melanineproductie verstoord wordt door bijvoorbeeld hormonale factoren of door onbeschermde blootstelling aan de zon hoopt het pigment zich op aan het huidoppervlak en vormt er een pigmentvlekje.

Welke vormen van hyperpigmentatie zijn er?

Ouderdoms- en pigmentvlekken komen tevoorschijn door de onregelmatige productie van melanine in onze huid. Er zijn verschillende factoren die kunnen zorgen voor de verstoring van de melanine productie. 

Onbeschermde blootstelling aan de zon

De belangrijkste, maar echt, oorzaak van pigmentatie is onbeschermde blootstelling aan de zon. Niet voor niets hameren we steeds weer op het dagelijks dragen van een SPF. De schadelijke UVA en UVB stralen brengen de melanineproductie van je huid in de war en zorgen hiermee voor zichtbare zonneschade in de vorm van pigmentvlekken.

Hormonaal

Een andere, bekende oorzaak van hyperpigmentatie zijn hormonen. Hormonale factoren zoals zwangerschap of het gebruik van de anticonceptiepil kunnen er ook voor zorgen dat pigment zich ophoopt aan het huidoppervlak. Een welbekend voorbeeld is het zogenaamde zwangerschapsmasker, tot wel 90% van de zwangere vrouwen krijgt hier last van. Het goede nieuws is dat het masker vaak vanzelf weer verdwijnt, soms binnen een paar maanden maar soms ook pas na een aantal jaar.

Postinflammatoire hyperpigmentatie

Met postinflammatoire hyperpigmentatie bedoelen we de littekens en vlekjes die ontstaan na het genezen van acne, puistjes of wondjes op je huid. In principe is het een geheel natuurlijke reactie van je huid in het genezingsproces, soms gaat ze echter een beetje te enthousiast aan de gang met de aanmaak van melanine tijdens het herstellen waardoor pigment zich ophoopt en vlekjes ontstaan.

Zowel postinflammatoire hyperpigmentatie als hormonale hyperpigmentatie worden versterkt door onbeschermde blootstelling aan de zon. Zorg er dus voor dat je een SPF met minimaal SPF30 maar het liefst SPF50 toevoegt aan je dagelijkse huidverzorgingsroutine.

Hoe kan ik mijn pigmentvlekken het best behandelen?

Voor iedereen die last heeft van pigmentvlekken: er is hoop! Er zijn namelijk verschillende manieren om pigmentvlekken te verminderen en minder zichtbaar te maken. Belangrijk om te weten is dat het compleet verwijderen van pigmentvlekken heel moeilijk en tijdrovend kan zijn en dat consequent jouw huid blijvend beschermen tegen UV straling een must is.  

Microneedling

Microneedling is een behandeling die je vast al eens voorbij hebt zien komen. Dat is niet voor niets! Microneedling is namelijk een echte multitasker en pakt onder andere pigmentvlekken, grove poriën en fijne lijntjes aan. Deze behandeling stimuleert de huid om een vernieuwingsproces te starten en in dat proces nieuw elastine en collageen aan te maken. Na een aantal behandelingen is je huid zichtbaar egaler, strakker en frisser. Het allersnelste resultaat behaal je met een Microneedling kuur.

Lees hier meer over de voordelen van behandelingen in kuurvorm. Wil je meer weten over Microneedling, hoe het in z’n werk gaat en welke huidproblemen je er allemaal mee kunt tacklen? We schreven er al eens een blog over: Lees hier de blog over Microneedling

Timexpert White

Voor de beste resultaten wanneer je pigmentvlekken wilt verminderen, ophelderen of verwijderen combineer je het best een gedegen thuisverzorging met professionele salonverzorging. Bij Coco’s Beauty Store en in Coco’s Luxury Beauty Bar zijn we hartstikke fan van de Timexpert White lijn van Germaine de Capuccini. Deze lijn is speciaal ontwikkeld voor iedereen die last heeft van hyperpigmentatie en dit graag wilt aanpakken.

Vitamine C

Vitamine C is een echte superheld als het gaat om huidverzorging. Zowel als professionele behandeling in de salon als ingrediënt in je thuisverzorging: vitamine C heeft ontzettend veelvitamine-c-tegen-pigmentatievoordelen voor je huid. Wist je dat vitamine C zelfs helpt om pigmentvlekken te voorkomen? Ook voor bestaande hyperpigmentatie is vitamine C 'the way to go'. Het helpt namelijk om pigment op te lichten. In onze webshop Coco's Beauty Store shop je verschillende vitamine C producten voor je thuisverzorging. Klik hier om ze te bekijken! Je kunt echter ook terecht in onze salon voor een vitamine C+ salon gelaatsbehandeling van Germaine de Capuccini. Klik hier om een afspraak te maken.


Pigmentvlekken voorkomen

SPF, SPF, SPF en nog eens SPF!

Ja echt, zo simpel is het: draag iedere dag een SPF. Wij raden je aan om minimaal voor een SPF50 te gaan zodat je altijd optimaal beschermd bent tegen de schadelijke UVA en UVB stralen van de zon. Maak het onderdeel van je dagelijkse skincare routine zodat je er niet alleen aan denkt wanneer de zon super hard schijnt. Het is namelijk ook belangrijk om je huid tegen deze schadelijke effecten te beschermen op bewolkte dagen en ja, ook in de winter of als je het grootste deel van de dag binnen doorbrengt. Maak het onderdeel van je dagelijkse routine en voorkom die lastige bruine vlekjes zodat jouw huid kan blijven stralen!

Wist je dat er momenteel 15% korting is op de Golden Caresse zonneproducten van Germaine de Capuccini? 

golden Caresse zonneproducten Germaine de CapucciniExfoliëren kun je leren

Glycolzuur heeft zichzelf bewezen als belangrijk ingrediënt in de strijd tegen pigmentvlekken. Wekelijks exfoliëren helpt je huid om zich te ontdoen van oude, dode cellen en om plaats te maken voor de nieuwe, gezonde huidcellen. Een van onze favorieten is de Glycocure Intense Renewal Exfoliating Mask. 

Heb je huidadvies nodig?

In onze beautysalon in Antwerpen kun je terecht voor een gratis huidanalyse. We kijken dan met ons professionele huidanalyse apparaat naar de conditie van jouw huid en geven je op basis daarvan uitgebreid advies op het gebied van thuis- en professionele verzorging.


{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x