Hyperpigmentatie en melasma: is er een verschil?

19 januari 2022

Hyperpigmentatie en melasma: is er een verschil?

Hyperpigmentatie en melasma: is er een verschil?

Hyperpigmentatie, pigmentvlekken of melasma, daar heb je waarschijnlijk al van gehoord of over gelezen. Deze huidaandoening kenmerkt zich door donkere vlekken op je huid en treft spijtig genoeg heel wat mensen. Maar is er eigenlijk een verschil tussen hyperpigmentatie en melasma? En hoe kunnen we deze vlekken behandelen? Coco’s vertelt je alles over dit huidprobleem!

Hyperpigmentatie en melasma: wat is het?

Ja, er is wel degelijk een verschil tussen hyperpigmentatie en melasma. Hyperpigmentatie is de overkoepelende term voor deze huidaandoening en betekent zoveel als ‘verkleuringen van je huid’. Melasma is een bepaalde vorm van hyperpigmentatie, maar toch worden de twee termen vaak door elkaar gehaald.

Wij lijsten de belangrijkste kenmerken voor je op: 

Hyperpigmentatie: de oorzaken

Hyperpigmentatie wordt veroorzaakt door een overproductie van melanine, dit is het pigment dat je haar en huid kleur geeft. Deze overproductie kan heel wat verschillende oorzaken hebben. Zo spelen onder andere overmatige blootstelling aan de zon of blauw licht, hormonale schommelingen, letsels, ontstekingen en genetische aanleg een rol.

Er zijn verschillende soorten hyperpigmentatie. De meest bekende vormen zijn: 

  1. Pigmentvlekken: dat kunnen bijvoorbeeld ouderdomsvlekken zijn die ontstaan na overmatige blootstelling aan de zon. Deze komen dus ook vaak voor op zones van het lichaam die regelmatig aan UV-straling worden blootgesteld (je handen, armen, je gelaat…) Pigmentvlekken herken je als kleine, meestal bruinachtige, vlekjes op de huid. 

  2. Melasma of zwangerschapsmasker: een vorm van hyperpigmentatie die vooral door hormonale schommelingen veroorzaakt wordt.

Melasma (zwangerschapsmasker): de oorzaken 

Melasma is dus een specifieke vorm van hyperpigmentatie. Vaak wordt de naam zwangerschapsmasker gebruikt, omdat het dikwijls tijdens en na de zwangerschap voorkomt. Het treft zo’n 90% van de zwangere vrouwen. Tijdens de zwangerschap stimuleren de endogene hormonen de melanocyten, die verantwoordelijk zijn voor de productie van melamine. 

Alhoewel er vaak verwezen wordt naar de zwangerschap, is dit niet de enige oorzaak van melasma. Melasma kan ook ontstaan door het gebruik van anticonceptie, bepaalde cosmetica of geneesmiddelen en door UV-straling. De mannen hebben geluk, want zij hebben er zelden last van! ;-)

“ Alle melasma is een vorm van hyperpigmentatie, maar niet alle hyperpigmentatie is melasma.”

Hoe herken je melasma?

Melasma kan je doorgaans makkelijk onderscheiden van ‘normale’ pigmentvlekken. Bij melasma zijn de vlekken vaak groter en dikwijls breder verspreid over het gezicht en op de armen. We zien ook dat donkere huiden er iets meer last van hebben.

Alhoewel ouderdomsvlekken permanente huidschade zijn, kan melasma na de zwangerschap vanzelf terug verdwijnen. Dat is dan ook een belangrijk verschil tussen deze twee soorten hyperpigmentatie. 

Hoe hyperpigmentatie voorkomen? 

Voorkomen is beter dan genezen, dat geldt ook voor pigmentvlekken. Aan hormonale schommelingen kan je uiteraard zeer weinig doen, maar je kan je huid wel correct verzorgen en beschermen! We geven je enkele belangrijke tips:

1. Bescherming is een must 

Eén van de belangrijkste oorzaken van hyperpigmentatie blijft de zon. Iedere huid, gezond of niet, heeft daarom nood aan dagelijkse bescherming met SPF. Zonnecrème smeer je heel het jaar door, ook in de herfst of winter. Alhoewel de zon dan minder schijnt en de intensiteit niet zo krachtig is, is er altijd UV-straling aanwezig in de lucht. Je huid beschermen is dus echt een must! 

2. Kies voor verzorging die je melanineproductie remt 

Naast je dagelijkse bescherming kies je best voor verzorging die je melanineproductie afremt en zo de ontwikkeling van nieuwe vlekken voorkomt. Hét belangrijkste ingrediënt om pigmentvlekken te bestrijden en voorkomen is ongetwijfeld vitamine C. Het is één van de krachtigste antioxidanten en helpt om de teint te egaliseren. Dit ingrediënt mag dus zeker niet ontbreken in je skin care.

3. Exfolieer je huid om de huidvernieuwing een boost te geven 

Wanneer je wekelijks 1 à 2 keer exfolieert, verwijder je dode huidcellen en zal je teint ook veel egaler worden. Dit proces stimuleert namelijk je huidvernieuwing waardoor je aan een frisse, egale huid werkt! 

Via de routinefinder in Coco's Beauty Store ontdek je een volledige verzorgingroutine, speciaal voor de pigmentgevoelige huid

Een kleine tip: wees geduldig! Bestaande pigmentvlekken hebben natuurlijk wel wat tijd nodig om af te nemen. Verzorg je huid daarom consequent iedere ochtend en avond met jouw thuisverzorging. Soms kan het ook zijn dat je vlekjes na aangepaste skin care en behandelingen eerst iets donkerder worden, maar dat is een goed teken. Je pigment komt namelijk geleidelijk aan naar je huidoppervlak. Blijf volhouden, want in the end geniet jij van een heldere, stralende huid!

Germaine de Capuccini: Timexpert White verzorging, speciaal voor de pigmentgevoelige huidhyperpigmentatie germaine de Capuccini timexpert white

Germaine de Capuccini ontwikkelde een super fijne verzorgingslijn voor de pigmentgevoelige huid: de Timexpert White. Deze huidverzorgingsproducten zijn erop gericht om aanwezige hyperpigmentatie te behandelen en om pigmentvlekken in de toekomst te voorkomen.

Wil je meer weten over deze productlijn van Germaine de Capuccini speciaal voor het behandelen van pigmentvlekken? Ga dan snel naar onze webshop voor meer informatie!

Ga naar onze webshop!

Hoe behandelen we pigmentvlekken in het instituut? 

We begrijpen dat je graag van je bestaande pigmentvlekken of melasma afkomt. Heb je zelf last van vlekjes en wil je hier graag iets aan doen? Alles start met de juiste thuisverzorging, maar dit resultaat kunnen we ook versterken met behandelingen in het instituut.

Bij Coco’s Beauty Bar in Antwerpen starten we steeds met een huidanalyse, zo kunnen we diep in je huid kijken om zo vast te stellen wat ze nodig heeft. Op basis van deze scan stellen we een behandelplan op dat meestal een combinatie is van thuisverzorging en professionele behandelingen.

Pigmentvlekken kunnen we perfect behandelen met chemische peelings of microneedling. Deze behandelingen stimuleren de aanmaak van collageen en elastine, waardoor ze je huid hard aan het werk zetten om zichzelf te vernieuwen. Je huidtextuur en teint worden er egaler van. Daarnaast is onze Timexpert Radiance C+ een fantastische behandeling in de strijd tegen pigmentvlekken. Tijdens deze behandeling gebruiken we een hoge dosis vitamine C die je teint zal egaliseren. 

Werk jij samen met ons aan een egale, stralende huid? 

Plan jouw behandeling

Liefs,

Team Coco’s 

p.s. Wil je alvast een voorproefje van een Microneedling behandeling bij Coco's Luxury Beauty Bar? Bekijk dan onderstaande video!




{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x