Aaarrhhgg! Een koortslip! Maar dit is de beste tip er tegen!

23 maart 2021

Aaarrhhgg! Een koortslip! Maar dit is de beste tip er tegen!

Aaarrhhgg! Een koortslip! Maar dit is de beste tip er tegen!

Kak, na 1,5 jaar heb ik er weer een. Rete irritant! ⁠ Niet omdat ik ijdel ben (dat ook), maar omdat ik een kleintje van 24 weken heb die ik niet mag besmetten.. ⁠Mijn laatste koortslip is al weer 1,5 jaar geleden. Wil jij ook weten wat je tegen een koortslip kan doen? lees hier mijn tip! ⁠ Ondertussen heb ik al mijn fair share of koortslippen gehad en alles geprobeerd. Ik kwam de foto van mijn laatste koortslip zelfs tegen in mijn telefoon, 17 oktober 2019.

 

Wat is een koortslip?

Allereerst wat is een koortslip. Een koortslip wordt veroorzaakt door het Herpes Simplex virus type 1 (HSV-1). Dat kan je oplopen door in contact te komen met een besmet persoon of door objecten die besmet zijn met het virus. Denk hierbij aan vuile glazen.  Heel specifiek is enkel het vocht uit de blaasjes besmettelijk, maar dat kan ook makkelijk worden overgedragen naar de handen. Dus blijf er vooral van af! Eenmaal gehad, dan blijft het in jouw lichaam. Ongeveer 70% van de mensen in België en Nederland zijn besmet, maar lang niet iedereen krijgt daadwerkelijk uitbraken.


Waarom krijg je een koortslip?

Het virus rust lekker in jouw lijf in jouw zenuwknopen zo lekker bij de kaak. Op het moment dat jouw weerstand minder is steekt het de kop op. Triggers hiervoor zijn stress, ziekte, de zon met zijn afweer onderdrukkende eigenschappen, maar ook bij heel koud weer.


Is een koortslip gevaarlijk?

Het is onder normale omstandigheden helemaal niet gevaarlijk, maar met baby’s is het zeker oppassen geblazen. Omdat zij de infectie heel makkelijk met hun handjes kunnen verspreiden over hun hele gezicht of zelfs de ogen, kunnen er ontstekingen optreden en als het virus in hun lichaam verspreid is, kan er zelfs een hersenvliesontsteking optreden. Na een dag of 7 tot 10 drogen de blaasjes uit en krijg je vanzelf korstjes op de lippen. Dan ben je niet langer meer besmettelijk.


Heb jij altijd een koortslip? Dat had ik ook! Tot deze super tip!

Ik ben van een regelmatige uitbraak naar nu 1,5 jaar geen uitbraak gegaan! ⁠ ⁠Hoe? Ten eerste slik ik wanneer ik me iets minder voel preventief L-Lysine (gewoon van Holland & Barrett) om mijn weerstand te boosten en hebLast van Koortslippen? Deze tip heeft mij heel lang koortslipvrij gehouden! Lees hier meer! ik een super tip gehad van een dermatoloog tijdens mijn opleiding Dermatologie voor Schoonheidsspecialistes. Hij, Chris, had er zelf ook last van en slikte een jaar lang preventief een lage dosis van Zelitrex, een middel met Valaciclovir als werkzame stof in. ⁠ ⁠ Zelf heb ik met grote regelmaat Aciclovir geslikt (lees hier de bijsluiter). Beide zijn het virusremmers. Dat heb ik in overeenstemming met mijn huisarts gedaan en dat is zwangerschaps- en borstvoedingsproof. ⁠ ⁠
Waarom heb ik nu dan wel een uitbraak als het anders zo goed werkt? Omdat ik niet zo consequent meer was en ik blijkbaar enorm uitgedaagd wordt qua immuunsysteem door die kleine die alles mee pikt van de crèche.. #momlife ⁠ Dus heb je alles geprobeerd en wil je misschien next level hulp? Vraag dan hier naar bij je huisarts. #helpkoortslippendewerelduit


Meer van ons lezen, zien en weten? Volg en like ons dan op facebook en instagram!


{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x